Cum se monteaza un gard electric | Instructiuni de instalare

Gardurile electrice sunt folosite de multi ani cu succes in toata Uniunea Europeana in domeniul cresterii animalelor. Aparatul de gard electric va permite sa imprejmuiti spatii diferite cu scopul de a pastra animalele in interiorul acestora, sau de a impiedica alte animale sa patrunda (in cazul protejarii culturilor).

Sistemul de gard electric este format din:
1. Sursa de curent
2. Aparatul generator de impulsuri
3. Pamantarea din otel zincat
4. Reteaua de fir conductor de curent
5. Stalpii din lemn, metal, sau plastic
6. Izolatorii de fir
7. Manerul izolant al portii

Cum functioneaza un gard electric?

Unul sau mai multe fire conductoare montate pe izolatori delimiteaza parcela unde se afla animalele sau suprafata unde se doreste impiedicarea patrunderii acestora. Un aparat generator de impulsuri transmite impulsuri prin acest fir, maxim o data pe secunda. Aceste impulsuri neplacute vor traversa corpul animalului care vine in contact cu firul de gard electric, dupa care se vor reintoarce in aparat. Impulsul primit va descuraja orice animal care doreste sa traverseze bariera de fir electric. Aceste impulsuri electrice nu sunt periculoase pentru om sau animal deoarece ele sunt foarte scurte (cateva milisecunde). Dupa o perioada de acomodare de cateva zile, animalele se obisnuiesc cu gardul si nu se mai ating de el.

Impulsurile electrice trec prin conductorii din sarma sau plastic cu insertie de lita. Ei trebuie izolati fata de pamant cu ajutorul izolatorilor sau a tarusilor de plastic si a manerelor pentru poarta.

Este important ca aparatele de gard electric si echipamentul auxiliar sa fie instalate, utilizate si intretinute astfel incat sa reduca pericolul pentru persoane, animale sau mediul in care traiesc. Urmatoarele instructiuni au rol informativ si nu ne asumam responsabilitatea pentru eventualele disfunctionalitati legate de punerea in functiune a gardului electric.

Unelte si materiale recomandate pentru instalarea gardului electric:

 • bare de linie (tarusi, stalpi) din lemn, fier, plastic sau fibra de sticla, de aproximativ 1-1.5 m inaltime;
 • izolatori de calitate inveliti in portelan sau plastic;
 • fir de otel inoxidabil galvanizat sau banda galvanizata sau fir flexibil compus din polietilena (plastic) si otel;
 • accesorii precum maner de gard, o tija metalica de impamantare si cablu de inalta tensiune pentru traversarea peretilor constructiilor;

Instalarea gardului electric:

Verificati zona unde va fi instalat gardul pentru eventualele obstacole, cabluri si utilitati ingropate.

Infigeti stalpii sau tarusii la interval de 3 sau 5 metri distanta (mai aproape unul de celalalt pe teren accidentat). Intariti prin racorduri de fixare stalpii din colturi si stalpii care suporta forte de tractiune. Apoi atasati izolatorii la stalpi, desfasurati treptat firul si treceti firul prin gaurile izolatorilor. Potriviti inaltimea randului (randurilor) de fire sau banda in functie de tipul si marimea animalului care trebuie inchis.

Pentru ca instalatia de gard electric sa  functioneze corect, nu este neaparat necesar sa faceti o bucla si sa va intoarceti la punctul de plecare. Puteti opri instalarea la ultimul izolator din capatul liniei. Este interzisa ingroparea firului de gard electric in pamant la capatul instalatiei! Animalul este cel care va inchide circuitul in momentul in care atinge firul sau banda; in acel moment, electricitatea va traversa corpul animalului si se va intoarce in aparat prin impamantare.

Montati aparatul de gard electric pe perete folosind doua suruburi, la distante corespunzand gaurilor de atasare de pe spatele aparatului, sau folosind suportul de metal furnizat odata cu aparatul.

Avertisment! Daca aveti de traversat un perete sau o despartitura intre punctul unde ati instalat aparatul si punctul de unde se electrifica imprejmuirea, si daca cablul de alimentare nu poate fi montat pe izolatori, este foarte important sa folositi cablu special de inalta tensiune. Cablurile de curent standard aflate pe piata sunt proiectate pentru maxim 800 V, iar aparatul dvs. furnizeaza 10000 V sau chiar 15000 V. Cablurile standard risca sa fie perforate si sa provoace pierderi de tensiune numeroase, uneori eliminand complet eficacitatea aparatului.

Pentru instructiuni de montare a gardului electric in imagini puteti vizualiza articolul „How to Install an Electric Fence” de pe Wikihow.

Poarta de acces

Poarta are cativa metri latime si este de asemenea traversata de un fir electric. Carligul si arcul care formeaza sistemul de poarta cu arc sunt situate la un capat al firului; celalalt capat al firului este atasat la o bucla confectionata din fir, sau sub forma unor izolatori speciali.

Acest mod de instalare va permite sa intrati in imprejmuire si sa o parasiti fara riscul de a primi un soc electric, utilizand manerul izolat iar la iesire atasandu-l la loc. Manerul de poarta izolat va permite sa deschideti circuitul suficient timp cat sa iesiti, mentinand totodata aparatul in functiune.

Sistemul de impamantare

Rolul sistemului de impamantare este extrem de important pentru eficacitatea gardului electric indiferent de tipul de aparat, iar conexiunile trebuie facute corespunzator, deoarece energia electrica traverseaza corpul animalului si se intoarce in aparat prin sistemul de impamantare. Daca sistemul de impamantare este de calitate proasta, va impiedica recircularea energiei electrice si animalul nu va simti nimic. Sistemul de impamantare trebuie amplasat la minim 10 m distanta fata de alte sisteme de impamantare (al casei, de telefonie, etc…), luandu-se in considerare traseul cablului de inalt voltaj.

Daca nu a plouat, turnati odata pe saptamana cativa litri de apa peste sistemul de impamantare, pentru a reduce valoarea rezistentei acestuia si pentru a evita ca energia sa ramana in aparat. Pentru alimentarea cu baterii/acumulatori reincarcabili, este suficienta o bara de pamantare de 30 cm. Pentru aparatele alimentate de la retea, este necesar minim o bara de 1 m. Uneori sunt necesare mai multe bari de pamantare daca se detecteaza un voltaj crescut intre bara de pamantare si sol (>2500 V) sau pentru aparate cu impedanta joasa.

Masuri de siguranta pentru gardul electric

 • distanta dintre doua garduri electrice alimentate de doua aparate separate nu trebuie sa fie mai mica de 2 metri. astfel incat nici un on sau animal sa nu primeasca mai mult de un impuls pe secunda daca le atinge simultan;
 • aparatele alimentate de la retea electrica nu trebuie manevrate sub temperaturi de 5°C;
 • aveti grija ca animalul care atinge gardul electric sa se poata retrage in orice conditii : fiecare contact prelungit cu gardul electric poate cauza arsuri grave. De exemplu, nu amplasati gardul electric intr-o mlastina unde animalul se poate innamoli si astfel sa ajunga imobilizat;
 • nu folositi stalpii de telefonie pentru a suspenda firele de gard electric;
 • evitati orice contact cu gardul electric si in special nu-l atingeti cu capul, gatul sau torsul. Nu incercati sa traversati pe sub, prin sau sub un gard electric compus din mai multe fire. Folositi o poarta sau un pasaj prevazut pentru trecere;
 • nici oamenii, nici animalele nu trebuie sa primeasca mai mult de un impuls electric pe secunda. Din aceasta cauza se interzice conectarea a mai mult de un aparat generator de impulsuri la un gard electric. Chiar daca acesta este compus din mai multe fire. De asemenea, daca se constata o functionare anormala precum impulsuri in exces superioare numarului de 60 pe minut, aparatul trebuie deconectat imediat de la curent si adus in service autorizat;
 • firele de racord si firele gardului electric nu trebuie sa treaca pe deasupra liniilor electrificate aeriene sau deasupra liniilor de comunicatii;
 • pentru doua garduri electrice, fiecare alimentate de un aparat diferit cu propriul interval de generare al impulsurilor, distanta intre firele celor doua garduri trebuie sa fie de minim 2 metri. Daca acest spatiu trebuie inchis, se va face prin materiale non-conductoare electric sau prin materiale metalice bine izolate;
 • se interzice alimentarea firelor de sarma ghimpata sau altor fire similare de catre aparatul de gard electric;
Semnalizarea gardului electric

Semnalizarea gardului electric este obligatorie atunci cand gardul se intinde de-a lungul unui drum public. De asemenea atunci cand gardul este accesibil pentru alte persoane care nu ii cunosc locatia. Utilizatorul trebuie sa instaleze pe partile accesibile ale gardului electric la intervale de maximum 50 m un panou vizibil cu inscriptia “Gard electric” sau o pictograma care sa semnalizeze gardul electric.

Dimensiunea tablitelor trebuie sa fie de minim 100 mm x 200 mm, iar culoarea de fond ale fetelor tablitei trebuie sa fie galben. Inscriptia trebuie sa fie trasata in negru. Simbolul de avertisment  poate fi inlocuit prin mesajul „Atentie! Gard electric pentru animale!”

Inscriptia trebuie sa fie permanenta, sa apara pe ambele fete ale panoului de avertizare si sa aiba o inaltime de minim 25 mm.

Daca doresti sa afli mai multe despre functionarea unui gard electric citeste articolul Cum functioneaza gardul electric si accesoriile sale?

Garduri Electrice Chapron Lemenager

Firma noastra este importatoare unica a firmei de garduri electrice Chapron Lemenager. Toate aparatele marca Chapron Lemenager sunt conforme cu normele de compatibilitate electromagnetica ale Comunitatii Europeene. Vedeti oferta noastra de garduri electrice aici!

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Meniu