1. Gardul electric

Gard Electric – Ce trebuie sa stim despre modul de functionare?

Acesta este un aparat care permite transformarea energiei electrice furnizata de o retea electrica, sau de o baterie sau de un acumulator cu sau fara panou solar, pentru a o restitui sub forma de impulsuri.

Aceste impulsuri sunt cuprinse intre 5000 si 15000 Volti, dupa model. Sunt transmise maxim o data pe secunda in firul electric destinat imprejmuirii. Tensiunea inalta permite vehicularea mai usoara a energiei, insa bineinteles, impulsul este foarte scurt, cu mai multa sau mai putina energie (cantitate de electricitate), ceea ce face socul mai putin periculos, insa deosebit de neplacut.

Pe langa tensiune, exista o cantitate specifica de electricitate difuzata la fiecare impuls. Aceasta se masoara in Jouli (unitate de masura a cantitatii de electricitate in timp), similara watti/ora. Aceasta cantitate de jouli face diferenta intre aparatele de gard electrice.
  • Pe masura ce energia creste, creste si socul iar aparatul poate alimenta un fir electric de lungime mai mare.
  • Este important sa achizitionati aparatul care se potriveste cel mai bine tipului de animal pe care doriti sa-l paziti. Un aparat cu energie scazuta care este perfect pentru contentia unui caine va gadila o bovina mare si nu va avea nici o eficienta pentru aceasta.
  • Ca revers, nu este necesar sa pedepsiti dur cainele ca sa inteleaga ca nu trebuie sa treaca de firul electric. Aceasta explicatie usureaza alegerea modului de alimentare al aparatului precum si alegerea din multitudinea de aparate propuse.

Aparatele alimentate de la retea sunt usor de operat si de intretinut. Va sugeram sa va orientati alegerea Dvs catre aceste modele daca situatia va permite. Aparatele alimentate de la baterie sau acumulatori sunt mobile si pot fi deplasate acolo unde nu exista o alta sursa de energie.

2. Energia la iesire

Aceasta se masoara in Jouli. Valoarea de referinta este de 500 ohmi. Pentru a avea energie, este nevoie de consum de energie. Asadar se ia ca referinta valoarea normata de 500 ohmi, cu scopul de a masura toate aparatele generatoare de impulsuri de pe piata in aceleasi conditii. Nu conteaza care ar fi tensiunea lor de iesire. Uneori veti regasi in specificatiile tehnice un numar de jouli, depinde la ce anume face referire producatorul:

  • Poate fi vorba despre numarul maxim de jouli pe care il poate furniza aparatul
  • Poate fi vorba despre numarul de jouli in rezerva in condensatorii aparatului
  • Poate fi vorba despre numarul de jouli sub 500 ohmi

Asadar compararea unui aparat cu altul, sau mai degraba a unei marci cu alta, devine imposibila daca nu se precizeaza valoarea comuna sub care se obtine aceasta energie.

3. Firul si banda pentru garduri electrice

Cu cat firul este mai bun conductor, cu atat energia in jouli transportata va fi mai mare si va putea fi adaptat unor lungimi mai mari si aparate mai puternice.

Un fir foarte subtire va lasa electricitatea sa treaca mai greu. Acest fapt nu va cauza probleme unui aparat de putere mica racordat la un gard scurt, insa va cauza cu siguranta probleme aparatelor mari care alimenteaza garduri lungi.

Un aparat “Ultra basse impedance”(impedanta joasa superioara) nu va putea transmite energia in intregime daca firul este prea subtire. Este acelasi principiu ca si debitul de apa printr-o conducta. Va fi imposibil sa facem sa curga mai multi metri cubi de apa/ora printr-o conducta cu diametru mic, chiar daca bazinul este plin.

In plus, exista mai multe tipuri si tehnologii diferite ale firelor de gard electric, printre care si culori care permit o mai mare vizibilitate a firului, sau dimpotriva il mascheaza in mediul natural. Banda si cordonul de gard electric sunt destinate cabalinelor, firele bovinelor, in functie de necesitatile si aprecierea utilizatorului.

4. Izolatorii pentru gard electric

Toti izolatorii au acelasi rol, de a izola mai bine firul care transporta energia in raport cu pamantul, sau cu suportul infipt in pamant. Lipsa izolatorilor poate provoca importante pierderi de energie. Curentul va fi recirculat in aparatul de gard electric si animalul care vine in contact cu firul nu va simti nimic. Forma izolatorilor variaza : pot fi insurubati in lemn, aplicati pe stalpi de fier etc.

5. Bara de impamantare gard electric

Calitatea barii de impamantare este un factor important, fiindca electricitatea circula inapoi in aparat (trecand prin corpul animalului atunci cand acesta atinge firul); este la fel de importanta ca si alegerea firului conductor. Un pamant rau conductor va impiedica electricitatea sa treaca prin corpul animalului. Barile de impamantare trebuie instalate cu grija in cel mai umed loc posibil. Sunt necesare mai multe bari de impamantare, la distante de 1 metru, atunci cand se folosesc aparate puternice.

6. Bare de linie (intre fire)

Barile de linie (tarusi) permit strangerea firelor si pot fi confectionate din fier, plastic sau lemn. De obicei, barile de linie sunt dispuse la 3 sau 4 metri distanta, in functie de greutatea firelor. In unele cazuri, barile de linie sunt folosite din 20 in 20 metri pentru a tensiona firele iar tarusii de plastic, fibra de sticla sau din fier la fiecare 3 metri. Astfel se impiedica incolacirea firelor in jurul stalpilor de lemn.
Tarusii de plastic, fibra de sticla sau din fier sunt recomandati pentru imprejmuiri temporare care vor fi dezasamblate dupa plecarea amimalelor.

7. Bobine de infasurare

Bobinele de infasurare sunt ideale pentru infasurarea si desfasurarea firului sau benzilor in cazul imprejmuirilor temporare. Unele bobine sunt dotate cu arc, pentru ca firul sa poata fi retras mai rapid. Bobinele se ataseaza direct la stalp.

8. Manerul de poarta

Manerul de poarta deschide un punct de trecere permitand intrarea in impremuire prin actionarea manerului izolat, fara riscul de a primi un soc electric. Aparatul ramane pe mai departe in functiune si animalele sunt inchise in timp ce Dvs puteti intra si iesi din imprejmuire ori de cate ori doriti. Manerele de poarta sunt moduri rapide de a inchide si deschide o imprejmuire.

Recomandam trecerea unui cablu de curent de inalta tensiune pe sub pamant care sa conecteze firele atasate manerului de gard electric. Astfel, chiar daca manerul de poarta este indepartat, restul imprejmuirii va ramane electrificata.

9. Testere

Testerele sunt aparate de masura cu lampi sau digitale care pot afisa tensiunea pe linie electrica. Altele indica directia pierderilor de energie.

Rolul testerelor este de a usura sarcina gasirii pierderilor in retea si de a asigura suficient curent in linie pentru a inchide animalele. Testerul este o unealta indispensabila pentru a verifica usor perimetrul gardului electric. Cu toate ca indicatoarele si lampile testerelor arata voltajul liniei, este aproape imposibil sa gasiti o bresa in eventualitatea unei ruperi accidentale a firului sau benzii conductoare. Testerul permite verificari multiple in diferite puncte ale instalatiei.

10. Conectori pentru gard electric

Exista numerosi conectori in functie de tipul de fir, cordon sau banda folosite. Montarea conductorilor este importanta deoarece contactul prost dintre doua sau mai multe conductoare poate genera scantei. Poate interfera cu undelor radio, cablurilor telefonice, liniilor de internet. Aceste scantei vor provoca o supraincalzire care va topi plasticul iar banda sau firul vor fi deteriorate iremediabil. In cele din urma curentul nu va mai putea trece prin aceste sectiuni si va rezulta o bresa.

11. Cablu de inalta tensiune

Cablurile de curent electric de uz casnic sunt proiectate sa suporte numai 800 V, o capacitate net inferioara celei de 15000 V pe care aparatul Dvs o poate furniza. Dupa cateva zile, cablul de uz casnic va fi perforat si scanteile care ies vor face contact intre firul de gard electric si structurile conectate la pamant. (perete de lut, conglomerat de beton, conducte cu cabluri, alte structuri si adaposturi etc). Intreaga cantitate de electricitate sau o parte din ea va fi pierduta si nu va ajunge la punctul de electrificare.

Un cablu de inalta tensiune nu va fi perforat si intreaga energie electrica va fi disponibila la punctul de conectare de la inceputul instalatiei de gard electric.

Cablul de inalta tensiune poate fi instalat intr-o conducta protectoare fara probleme si poate fi extins cateva sute de metri fara a avea pierderi de curent.

Este suficient sa aveti cablul de inalta tensiune de alimentare a aparatului de gard electric, cablul de impamantare poate fi un fir standard deoarece voltajul la bara de impamantare este unul jos, bara este instalata bine si nu exista multe pierderi in retea.

12. Vegetatia

In functie de puterea aparatului Dvs, va exista o diferenta sesizabila in cazul vegetatiei supra-abundente de-a lungul gardului electric. Aparatele cu impedanta joasa se vor adapta si isi vor continua sarcina de contentie a animalelor. Aparatele standard vor arde cele cateva fire de iarba care ating firul de gard electric. In cazul vegetatiei abundente si a distantei vegetatiei va fi afectata performanta acestora. In consecinta, pentru performante optime de functionare, se recomanda eliminarea vegetatiei din zona firelor de gard electric.

13. Tipurile de animale

Alegerea aparatului, a tipului de conductori si inaltimea la care sunt instalate joaca un rol important.
Cu ajutorul pictogramelor afisate pe aparate, cu sfatul vanzatorului si cu diagrama produsului in fata, veti fi capabil sa alegeti cel mai potrivit aparat pentru Dvs, luand in consideratie diferiti factori. (vezi sectiunea de dedesubt).

14. Lungimea gardului electric

Lungimea gardului electric influenteaza tipul de aparat ales. Cu cat este mai lung gardul, cu atat numarul de pierderi creste proportional.

Este important perimetrul imprejmuirii (cu conditia ca firele sa fie conectate unul la celalalt la ambele capete asa cum se arata in diagrama)si nu lungimea totala a firelor. Gardurile cu mai multe fire conectate laolalta sunt mult mai avantajoase decat cele conectate la un singur fir. Acestea permit trecerea mai usoara a curentului transmis de aparatul de gard electric.

15. Baterii de unica folosinta si baterii reincarcabile

O baterie de unica folosinta poate fi folosita o singura data si cand s-a epuizat trebuie inlocuita cu o baterie noua. O baterie de unica folosinta nu poate furniza aceeasi energie ca o baterie reincarcabila, de accea se recomanda sa fie folosita la echipament de gard electric portabil, care sa permita reducerea greutatii si volumului.

O baterie reincarcabila este mai scumpa, insa costurile ei se amortizeaza rapid daca este bine intretinuta (a se evita descarcarea totala si supraincarcarea). Aceasta poate fi reincarcata de mai multe ori fara probleme. Bateriile reincarcabile au mai multa putere si pot alimenta aparate de gard electric mai puternice. Pentru ambele tipuri de baterii, cu cat este mai mare capacitatea in amperi/ora (Ah), cu atat creste cantitatea de energie stocata.

Garduri Electrice Chapron Lemenager

Firma noastra este importatoare unica a firmei de garduri electrice Chapron Lemenager. Toate aparatele marca Chapron Lemenager sunt conforme cu normele de compatibilitate electromagnetica ale Comunitatii Europeene. Vedeti promotiile noastre si oferta de garduri electrice aici!

Afla si Cum se monteaza un gard electric!

 

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Meniu